dissabte, 18 d’agost del 2012

Cursa solidària a Cantallops pel foc de l’Empordà. (15/08/2012)

Aquesta vegada no parlarem de cap caminada, ni cap xefla que hàgim preparat; en aquesta ocasió volem parlar d’una iniciativa que s’ha realitzat en el nostre poble, organitzada per l’empresa Klassmark i en la que hi ha col•laborat tot el poble de Cantallops, en forma de controls de cursa, punts d’avituallaments, organització del trànsit, donacions, entre d’altres… i que probablement sigui un dels esdeveniments més multitudinaris que s’hagi realitzat mai. Mil participants dels quals 874 d’ells van córrer en una cursa solidària a Cantallops pel Foc de l’Empordà (segons dades de l’ajuntament de Cantallops). Al final és van recollir deu mil euros que es van entregar al Consell Comarcal de l'Alt Empordà per destinar-los a les persones o espais afectats per l'incendi del 22 de juliol.


Els corredors d'Andorra, de Barcelona, de Tarragona, de Ribes de Freser, del Berguedà, de la Catalunya Nord i de molts altres indrets de Catalunya van venir per participar en aquesta iniciativa solidària. Molts dels corredors no havien visitat la comarca, arribaven per l’autopista, enfilaven els cinc quilòmetres de carretera de la Jonquera a Cantallops i arribaven molt commocionats, veien com estava tot cremat. 
 


El conegut periodista de TV3, Xavier Bonastre, que també va corre; en el seu bloc comenta “Unes imatges que em feien tenir sentiments contraposats, per la tristesa que suposa veure el bosc cremat, i de sorpresa per veure un espectacle únic, oníricament bell, que exerceix una mena d'atractiu morbós. Una branca ennegrida em va roçar el braç. No volia esborrar-me la marca que m'hi va deixar. Una marca amb caducitat gairebé immediata que, malgrat tot, em volia endur com una mena de record.”

La cursa no es va portar a terme per zones cremades per no afectar la futura recuperació sinó que ha transcorregut per pistes i camins ja existents que creuaven en alguns indrets espais afectats per les flames.

El que no ensenyen les càmeres, animals  desapareguts del mapa.
La cursa comptava amb dos recorreguts, un de deu quilòmetres que el 90% del recorregut era a l’entorn de paisatges afectat per les flames, i una cursa més exigent físicament de 21 quilòmetres per l'Albera on només en una part, un 20% es corria proper a espais calcinats. Els organitzadors remarquen que en cap cas, però, s’han trepitjat terrenys cremats.


Per acabar us deixem amb un àlbum que hem preparat de diferents moment de la cursa, realitzats per en Ramon Boix i en Xavier Boix. Per veure l’àlbum, cliqueu aquí.