dimecres, 18 de gener del 2012

Aiguamolls de l'Empordà


El passat diumenge dia 15 de gener ens vam acostar fins als Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per fer-hi una petita volta i conèixer algunes de les espècies d’ocells que hi hivernen per aquestes dates. Val a dir que ens vam veure una mica desbordats per l’èxit de la convocatòria i al ser un grup tant nombrós de gent complicà tant l’accés als aguaits des d’on veure els ocells com les indicacions del nostre company i ornitòleg Albert. I el que inicialment havia de ser una visita guiada, acabà sent una tranquil·la i familiar passejada on vam poder gaudir de l’agradable sol que poc a poc anava desfent la glaçada i escalfant el fresc matí. Sortint des del Cortalet vam visitar alguns dels aguaits més propers i vam seguir la ruta que mena fins als Estanys del Matà a on, després d’haver esmorzat, ens varem enfilar al sempre espectacular mirador de les antigues sitges d’arròs. Gaudírem de les anades i vingudes de les cigonyes als nius que d’aquí poc ja començaran a ocupar, dels nombrosos vols d’ànecs i oques, dels corbs marins, de les fredelugues, així com també dels petits ocells passeriformes hivernants tant abundants per aquestes dates. Alguns dels que ens acompanyaven, sobretot els més petits, era la primera vegada que veien cigonyes i ànecs i ja només per veure la cara que feien valia la pena. En acabat, varem tornar cap al Cortalet desfent el mateix camí que havíem fet.


Una mica d’informació del Parc

El Parc Natural dels aiguamolls de l’Empordà és la segona zona humida de Catalunya. La formen un conjunt d’estanys, closes i prats inundables a la confluència dels rius Muga i Fluvià. Constitueix un hàbitat privilegiat per a la fauna, especialment, els ocells aquàtics.

El Parc disposa d’un conjunt d’itineraris a través dels quals podem conèixer la diversitat d’ambients que s’hi conjuguen. Tots ells passen per camins públics, gestionats entre el Parc i els ajuntaments veïns. Alguns d’aquests itineraris transcorren al costat de camps de conreu i fruiters, així com pastures on sovint trobem bestiar.


La ruta que vam triar era des del Cortalet fins al mas del Matar
Aquest és un itinerari breu però intens, que proporciona un tast molt complet, accessible i amè, de bona part dels hàbitats i les espècies més emblemàtiques del Parc. Tot i que és un recorregut curt, els nombrosos aguaits permeten allargar la vista i observar la gran varietat d’ocells que troben refugi a la zona durant tot l’any. Anada i tornada pel mateix camí. Del Cortalet al mas del Matar hi ha 2,5 km (GR92).

Per veure més fotos cliqueu aquí.
Albert Campsolinas
Gener 2012