dijous, 6 de setembre del 2012

Verema infantil de Xiruca i Forquilla (02/09/12)

El passat diumenge 2 de Setembre varem celebrar la segona verema infantil de Xiruca i Forquilla. La trobada va començar a quarts de deu del matí a Can Batlle, casa pairal de Cantallops que avui en dia és també la seu del Celler Vinyes dels Aspres. Amb la mainada provista d’estisores i eines per veremar, ens varem acostar a la vinya a on vam collir les diferents varietats que hi ha plantades de manera experimental en una de les passades de la vinya. Tot seguit esmorzar, pa amb tomata i embotits elaborats a Cantallops, al mateix pati de Can Batlle, acompanyat tot amb alguns dels excel•lents vins de la casa.

En resum matí d’alegria i rialles, donant als petits un especial protagonisme, tot i la forta tramuntana, pròpia del nostre país.

A la tarda, tot el raïm que els nostres infants van recollir , es va aprofitar per fer la simbòlica premsada del nou most de la campanya D.O. Empordà dins els actes de la Festa de la Verema organitzada pel Consell Regulador de la D.O. i l’Ajuntament de Cantallops.



Aprofitem també per fer-vos cinc cèntims de com va anar la Festa de la Verema d’enguany, celebrada a Cantallops.
El món del ví de la DO Empordà va celebrar els dies 1 i 2 de Setembre la seva festa de la verema. El periodista Manel Fuentes va ser l'encarregat de fer el pregó d'un esdeveniment que va mantenir el to festiu tot i la forta tramuntana que va bufar a la zona durant tot el cap de setmana. Centenars de persones van omplir la Plaça Major per gaudir del conjunt d'activitats que hi havia programades. El moment culminant de la celebració va ser la premsa del nou most, que va córrer a càrrec de la  Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà acompanyats dels Tambors de l'Albera. El grup De Calaix va acompanyar la vetllada amb cançons de Taverna i també de les tradicionals cançons  que podreu trobar editades en un llibre-CD per l’entitat local CANTALLOPS ACCIÓ CULTURAL. Dins d'aquest conjunt d'actes festius un dels moments més esperats pels assistents és el tast de vins dels cellers del municipi. Els visitants van poder gaudir de vins dels cellers locals , Masia Serra i Vinyes dels Aspres, tot acompanyat per pa amb tomata i embotits locals.

L'encarregat de fer el pregó de la festa va ser el periodista Manel Fuentes. El presentador del Matí de Catalunya Ràdio va fer un discurs centrat en el paisatge que creen les vinyes altempordaneses. Va alabar aquest entorn i va instar la societat a mantenir-lo. Fuentes va parlar del valor econòmic però, també ambiental de les vinyes. Un conreu que ha marcat la història de Cantallops i molts altres pobles de la comarca de l'Alt Empordà.
 El diumenge 2 de setembre, va ser el dia central d'aquesta festa de la verema però dissabte també hi va haver actes. Un dels més destacats i instructius van ser el conjunt de visites guiades que es va fer als cellers del municipi.



La Festa de la Verema de Cantallops va servir també per retre homenatge al músic Eduard Toldrà. El també compositor va ser una persona molt vinculada al municipi altempordanès i enguany s'ha commemorat el cinquantè aniversari de la seva mort. Aquestes activitats paral•les s'iniciàran el dissabte a les 22.00H, on es va fer el descobriment d'una placa d'homenatge al músic i, posteriorment, s'havia programat un recital de cançons per a veu i piano a càrrec de Júlia Arnó (soprano) i Montserrat Massaguer (piano) que havien de fer-se al pati de Can Batlle, seu del celler Vinyes dels Aspres; però degut a la forta tramuntana que bufava, es va realitzar a la sala de La Societat “La Concordia”.

Dues exposicions sobre temàtica vitivínicola van completar el conjunt d'activitats d'aquesta festa. Aquestes dues exposicions van ser la de gravats d'Isabel Sabaté inspirats en el món del vi i les pintures de Paco Duran titulades Vinyes i paisatges d'aquí.


Per veure l’àlbum de la verema infantil, clica aquí.
Si vols veure l’àlbum de la festa de la verema D.O. Empordà, clica aquí.