Mesures de seguretat en cas de tempesta

Ara que comença l’estiu és un bon moment per recordar el perill que comporten les tempestes i les mesures que cal prendre quan realitzem activitats a l’aire lliure. Al nostre país, l’activitat de llamps es concentra a l’estiu, segons les dades de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques Atmosfèriques (XDDE) de l’SMC. Durant juliol i agost es registren gairebé el 50% dels llamps que cauen en tot l’any; afegint-hi juny i setembre, aquest percentatge puja fins al 85%.

Pel que fa al nombre de dies de tempesta (registre d’un llamp o més), els màxims es concentren al terç nord del país, on arriben a valors d’entre 30 i 40 dies de tempesta a l’any. En canvi, al sector litoral hi ha de mitjana uns 20-24 dies de tempesta.

A continuació es presenten un seguit de recomanacions per evitar situacions on hi ha risc de veure’s afectat per la caiguda d’un llamp. Si bé podem pensar que aquest risc és reduït, cal tenir present que els més de 65.000 llamps que cauen, de mitjana, cada any a Catalunya no només causen problemes elèctrics, incendis i desperfectes, sinó que també causen la mort de persones, per impacte directe o proper. Cap guia no pot pretendre aconseguir una seguretat absoluta, però està demostrat que el coneixement del perill del llamp i el fet de seguir una sèrie de pautes simples de conducta farà reduir substancialment el risc que comporta una situació de tempesta.

1. Programa les activitats a l’aire lliure en funció del pronòstic meteorològic
Estàs planificant una activitat a l’aire lliure? Has consultat el pronòstic del temps? Informa’t del pronòstic i estigues al cas de si hi ha un avís de situació meteorològica de perill a la teva zona. Planifica la teva activitat en funció del temps que s’espera i evita exposar-te a una tempesta i al perill que suposen els llamps. Les activitats a l’aire lliure, en espais oberts, són les que més risc tenen quan arriba la tempesta. Per tant, és important que mestres, monitors, entrenadors, arbitres, etc. tinguin coneixement del perill del llamp i sàpiguen actuar amb celeritat.

2. En cas de tempesta, no dubtis ni un instant, busca refugi!
En sentir tronar o veure llampegar, cal buscar refugi a l’instant. Encara no plou? És igual, el risc ja existeix. Tot el temps que es perd a partir del moment en que hi ha amenaça de tempesta fa augmentar l’exposició al perill.

En activitats de grup cal establir un responsable del temps, que segueixi la situació meteorològica i que lideri el grup a l’hora de suspendre l’activitat en curs i buscar refugi en cas de tempesta. Els llamps poden caure lluny de la tempesta, ja sigui fora de l’àrea de pluja, i fins i tot més enllà del núvol de tempesta. Per tant, no podem abandonar el refugi just després de que passi la pluja, ja que el perill persisteix. Es recomana no deixar el refugi fins 30 min. després d’haver escoltat l’últim tro.

Calcula la distància de la tempesta. 
El so del tro recorre 1 km cada tres segons, en canvi el resplendor del llamp és gairebé instantani. Així, comptant el nombre de segons entre el llamp i el tro, i dividint el nombre per 3, tenim una aproximació de la distància a la que es troba la tempesta. Si el temps entre el llamp i el tro cada cop és menor, la tempesta s’està aproximant.

Quins refugis són segurs?

SEGUR
  • Vehicles tancats (cotxe, autocar)
  • Edificis (casa, pis, escola, pavelló esportiu tancat, refugi de muntanya)
  • Tanca les finestres, desconnecta els electrodomèstics i apaga la llar de foc! 



 INSEGUR
  • Vehicles oberts (bici, barca, tractor)
  • Estructures obertes (glorieta, parada de bus)
  • Tenda de càmping, piscina
  • Arbres aïllats. El bosc no és del tot segur però és millor opció que a camp obert. 


3.Si no pots refugiar-te, evita els llocs més perillosos.
Si no tens temps de refugiar-te i la tempesta et sorprèn a l’aire lliure, cal minimitzar l’amenaça de veure’s afectat pel llamp. Cal evitar els espais oberts, com pistes d’atletisme, platges, parcs, etc. També cal evitar els objectes alts i aïllats, com ara són arbres, fanals o pals de la llum. No et refugiïs mai sota un arbre! Totes les activitats aquàtiques són perilloses: surt de la piscina i asseca’t, torna a port, la pesca pot esperar. Si la tempesta et sorprèn a la muntanya, cal evitar llocs alts com cims i carenes, però també fons de vall on hi poden haver avingudes d’aigua. Quan hi ha signes de la formació de tempestes, cal girar cua i buscar refugi a cotes més baixes.

 4. Minimitza la teva exposició a l’impacte d’un llamp.

Si malgrat tot et trobes sota la tempesta, encara ets a temps de prendre un seguit de mesures per evitar atraure els llamps. Hi ha una sèrie d’indicadors que el llamp és imminent, com els cabells de punta o un brunzit com el que se sent a sota d’una línia d’alta tensió. Si estem en grup, cal que ens dispersem de manera organitzada, sense córrer i evitant situacions de pànic. Ens quedarem a una distància on conservem contacte visual i verbal. Pot semblar un contrasentit, però si algú es veu afectat, la resta del grup el podrà socórrer. Cal tenir present que no ens afectarà només un impacte directe, sino que l’impacte del llamp genera uns gradients de voltatge que ens pot afectar fins a 40 metres del punt d’impacte! Cal desfer-se del material metàl•lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. i d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atraure els llamps. La millor postura en cas de perill imminent és la que es mostra a continuació. Cal ajupir-se, a la “gatzoneta”. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.


5. Primers Auxilis
La persona afectada per un llamp pot ser atesa immediatament, la descàrrega no roman en ella. Pot presentar cremades, tenir el sistema nerviós alterat i haver perdut la visió i l’audició.L’efecte més greu d’una exposició al llamp és el de patir una aturada cardio-respiratòria. De fet, si ens trobem en una situació on hi ha un grup de persones afectades, ens hem d’ocupar primer dels que han quedat inconscients, perquè segurament els podrem reviure amb tècniques de reanimació. En qualsevol cas cal trucar a emergències per demanar ajuda mèdica.


Font: Servei meteorològic de Catalunya.